ROBEX Automatizări S.R.L.

410025 Oradea, România
Strada Republicii nr. 26, Cam. 3, Ap. 8

E-mail*: support@robexrom.ro

Telefon: +40 72 776 2392

Fax: +40 35 945 9619

WFWG - Water Flow Working Group

 

Stimate Partener!

 

Avem plăcerea de a vă informa că ROBEX Automatizări S.R.L. a pornit sistemul său de newsletter având ca subiect principal tehnologiile de măsurare a apelor uzate şi a apelor potabile

Cu ajutorul acestor buletine informative dorim să vă ţinem la curent cu noutăţile noastre în domeniul nostru de activitate. Dorim să vă prezintăm în mod regulat exemple de aplicaţii, actualizări a produselor şi a experienţelor noastre în domeniu.

Dorim ca în viitor newletter-ul nostru să vă fie a sursă de informaţii utile, nu dorim să vă încărcăm cu marketing.

Dacă sunteți interesat în oricare dintre newsletter-ul nostru sau pur și simplu doriți să găsiți o soluție la o problemă specifică, vă rugăm să ne contactați cu încredere.

 

Cu stimă,

Echipa ROBEX



Inundaţii. Cum să prevenim inundaţiile? - prima parte

2016.04.27.

În următoarele câteva luni dorim să vă împărtăşim cu Dvs. un articol scris de Steffen Lucas, manager de produse la NIVUS și tehnician în ingineria măsurătorilor de apă uzată și potabilă, recunoscut internațional pentru activitatea sa în domeniul de apă şi apă uzată.

 

Măsuri de luat - înainte de venirea potopului!

 

Inundațiile în prezent înseamnă mult mai mult decât râuri ieşite din cursul lor sau zone inundate. Inundațiile reprezintă o amenințare acută la viață și la proprietate.

Odată cu creșterea constantă și continuă a suprafețelor populate şi cultivate, sistemele de retenţie de ploaie sunt din ce în ce mai nevoite. Acestea cu ocazia evenimentelor persistente de precipitații - așa cum s-a observat în ultimii ani - ajung repede la limitele lor. În cazul în care aceste limite sunt depășite, le-am atins deja şi limita de inundare, deoarece evacuarea apelor pluviale ia loc direct în receptoare.

Prin intermediul schimbărilor în mediu este evident faptul că statisticile istorice existente - cu privire la cursul așteptat și efectele unui potop - sunt tot mai puțin adecvate. Modelele hidraulice de astăzi se bazează în prim plan pe date istorice și ipoteze care trebuie ajustate în mod constant cu măsurătorile reale luate. Pentru a evalua sistemele în ansamblu, este important existenţa datelor din toate domeniile şi de asemenea din perioadele de timp de vreme uscată sau cu precipitaţii. Următoarele date sunt interesante pentru a vedea ansamblul:

  • Evacuările și nivelurile de râuri și lacuri;
  • Nivelul apelor subterane;
  • Intensitatea ploii, formarea ploii;
  • Ratele de debit și utilizarea canalelor în sistemul de canalizare combinate și pluviale;
  • Cantitatea de apă deflatată şi transmisă la stațiile de tratare a apelor.

În plus lângă înregistrarea datelor este necesar transferul simplu și fără complicații a datelor de măsurare pentru evaluare și alertare. Există provocări, în special atunci când la punctele de măsurare nu există sursă de energie electrică. Aici ajută sistemele la care alimentarea este asigurată de o sursă de alimentare independentă.

În ultimii ani am putut observa de asemenea că inundațiile au devenit tot mai frecvente şi în telecomunicaţii. Trebuie menționat de Elba și de inundații afluenți din 2002, inundarea râului Oderbruch din 2010, inundarea care a coborât pe râul Rin în 1999 și 2011, de asemenea şi inundațiile a Dunării și Elbei care au avut loc recent în vara anului 2013. Aceste măsuri de protecție împotriva inundațiilor din care foarte multe au fost întârziate sau din care destul de puține au fost active, aceste mijloace uitate de-a lungul anilor reveniseră în centrul atenției publicului. Pagubele considerabile în proprietăți și vieţile pierdute în consecinţă au rezultat în transformarea gândirii a politicii de investire în orașe și municipii, și a atitudinii proprietarilor a terenurilor învecinate cu zonele cu ape de suprafaţă.

Chiar dacă unele acțiuni nu au avut loc sau nu au fost finalizate, între timp o serie de bariere de inundații au fost renovate, consolidate sau au fost ridicate; zonele de retenție de inundații au crescut ori s-au creat altele noi, iar la unele locuri au disponibile bariere mobile. 

Cu toate acestea: controlul inundațiilor se constituie numai din bariere, umpluturi sau de rezervoare, sau această gândire este prea limitată?

 

În ambianța inundaţiei

De auzirea cuvântului "inundaţie" multele se gândesc la râuri şi pârâuri ieşite din cursul lor şi zone inundate. Cu toate acestea, inundația înseamnă mult mai mult decât atât, și începe mult mai devreme.

Prima abordare superficială este că inundarea se produce atunci când pajiști, câmpurile și pădurile nu mai sunt capabile să absoarbe apele din urma unor evenimente de ploaie, deoarece solul este saturat. Excesul de apă formează curente mici care umplu șanțurile și fluxurile mici. Acestea apoi se combină pentru a se umfla încet-încet și duc la potopul râurilor mari.

Această percepție este doar parțial adevărată. 

Faptul că terenurile devin din ce în ce mai acoperite de străzi, drumuri și parcări, respectiv suprafețe pavate, precum și centre comerciale și logistice cu suprafețele mari de acoperiș acoperă tot mai mult teren din suprafaţa unde apa s-ar putea infiltra. În ciuda eforturilor recente de a menține mai multe zone de infiltrare chiar şi în regiunile rurale tot mai mult terenuri devin colectori de precipitaţii directe. Bazinele de stocare a precipitaţiilor și bazinele de bufare cerute de legea germană, ca parte a rețelei de canal, pot preia doar primul val de apă  şi a deșeurilor asociate cu valul de apă. (Vezi: Figura nr.1.)

O ploaie mai prelungită în timp fără îndoială rezultă în supraîncărcarea bazinelor colectoarelor a apelor pluviale, astfel încât întreaga cantitate de apă de la suprafeţele pavate merge direct în cursurile colectoare. (Figura nr.2.)

Astfel nu doar evenimentele de ploaie influenţează comportamentul scurgerii a apelor dar şi gradul sau intensitatea suprafeţelor acoperite are tot mai mare efect asupra schimbului de nivel a apelor și a desfăşurării acestora în timp.

Va continua…