ROBEX Automatizări S.R.L.

410025 Oradea, România
Strada Republicii nr. 26, Cam. 3, Ap. 8

E-mail*: support@robexrom.ro

Telefon: +40 72 776 2392

Fax: +40 35 945 9619

WFWG - Water Flow Working Group

 

Stimate Partener!

 

Avem plăcerea de a vă informa că ROBEX Automatizări S.R.L. a pornit sistemul său de newsletter având ca subiect principal tehnologiile de măsurare a apelor uzate şi a apelor potabile

Cu ajutorul acestor buletine informative dorim să vă ţinem la curent cu noutăţile noastre în domeniul nostru de activitate. Dorim să vă prezintăm în mod regulat exemple de aplicaţii, actualizări a produselor şi a experienţelor noastre în domeniu.

Dorim ca în viitor newletter-ul nostru să vă fie a sursă de informaţii utile, nu dorim să vă încărcăm cu marketing.

Dacă sunteți interesat în oricare dintre newsletter-ul nostru sau pur și simplu doriți să găsiți o soluție la o problemă specifică, vă rugăm să ne contactați cu încredere.

 

Cu stimă,

Echipa ROBEX



Inundaţii. Cum să prevenim inundaţiile? - partea a patra

2017.02.22.

În ultimele câteva luni am început publicarea în mai multe părţi a unui articol scris de Steffen Lucas, manager de produse la NIVUS și tehnician în ingineria măsurătorilor de apă uzată și potabilă, recunoscut internațional pentru activitatea sa în domeniul de apă şi apă uzată. Urmează penultima parte a seriei „Inundaţii. Cum să prevenim inundaţiile?”.

 

Transmisie de date şi alarme

 

În trecut datele măsurătorilor au fost adesea scrise pe hârtie sau stocate electronic. Ulterior au fost colectate şi evaluate manual pe plan local.

In anii ’90, treptat a început dezvoltarea posibilităților de transmitere a datelor și a semnalelor de alarmă prin intermediul rețelelor de telecomunicații sau a sistemelor de control. În timp ce liniile de telecomunicații au fost adesea indisponibile, instalarea, configurarea, întreținerea și extinderea sistemelor de control de la distanță cu camera de control care urma să fie operat de experți a fost împiedicat de sumele astronomice.

Din acest motiv, mulți operatori mici și utilizatori au fost constrânse de costurile mari, iar operatorii mari au inclus doar cele mai importante și nevralgice puncte de măsurare în rețeaua lor de date.

Totuşi există soluţia simpă, economică şi acurată.

Utilizatorii pot opta pentru un logger de date cu timp de operare de până la 5 ani. Alimentarea loggerului prin acumulator avantajează colectarea datelor directă de la punctul de măsurare şi alimentarea independentă a senzorilor conectate. Acest logger mic şi discret cu modem GPRS integrat trimite informațiile și semnalele de alarmă direct la un portal central de date pe Internet printr-o metodă specială de compresie a datelor.

Modemul este încorporat cu card SIM potrivit şi pentru uz industrial, setat pentru conectarea instantanee şi automată la rețeaua cea mai puternică disponibilă la nivel local. Prin modul de transfer a datelor- fiind  independent de operatorii de telefonie mobilă -se rezolvă şi problemele cauzate de întreruperea și suprasolicitarea rețelei de telefonie mobilă. Costurile de telecomunicații sunt foarte mici, din cauza cantității minime de date transmise. Punerea în funcție este posibil în timp scurt, deoarece nu necesită setări de rețea.

Setările punctelor de măsurare pot fi salvate în sistem astfel în cazul în care o secțiune eșuează, trebuie doar să înlocuiți hardware-ul, nu este necesar reintroducerea setărilor punctului de măsurare.

Achiziționarea unei unități de logger de date optimă aplicaţiei şi punctului de măsurare (pluviometru, colectaror de date de nivel sau debite, debitmetre portabile sau staţionare) este rapid, rentabil, compatibil cu sistemul existent și oferă o gamă completă pentru colectarea datelor.

Evaluarea şi salvarea datelor sau generarea alarmelor se face de obicei printr-un portal web de date care poate fi deschis dintr-un browser. Portalul este protejat prin parolă și poate fi setat la diferite niveluri de utilizatorilor. Cu aceasta, oriunde în lume independent de PC sau software aveţi accesul necesar. Sistemul este economic, chiar și pentru operatorii cu puține puncte de măsurare poate să fie o investiţie profitabilă într-un timp scurt.

Programul printr-o conexiune OPC (Open Communications Platform) poate fi combinat cu sistemul de control existent. În ciuda flexibilității mari, este extrem de ușor de instalat și programat, cu avantajul că și utilizatorii neexperimentați pot învăța operarea sistemului într-un timp scurt. Ajustările şi modificările pot fi efectuate fără cheltuieli mari şi fără orice pierderi de date datorită stocării directe a datelor brute şi neprelucrate.

 

Figura nr. 10: Portal de date

 

Sinteză

 

În zonele mai puțin dezvoltate unde în urmă cu câțiva ani implementarea măsurărilor și/sau a monitorizării extensive operatorii și utilizatorii se confruntau cu probleme serioase, acum, în majoritatea cazurilor nu mai este o barieră. Transmiterea datelor și a alarmelor sunt posibile în condiții de siguranță și în mod acurat, cu o întârziere de maxim câteva secunde. Astfel în timpul funcționării normale datele măsurate pot fi accesate precum şi în vreme rea ori înainte, în timpul sau după inundație în mod uşor şi fiabil.

Tehnologia de măsurare și transmisie poate fi instalat și programat de către persoanele care sunt mai puțin experimentați.